USTIS

2_1

Rakamlar sağlık turizminin dünyada çok ciddi bir yükseliş içinde olduğunu gösteriyor. Türkiye’yi dünyada ilk üç ülke arasına görmek isteyen USTİS, 2025’de ülkemizin sağlık turizmi gelirinin 25 milyar dolar olmasını hedefliyoruz

 

Sağlık turizmi dünyada en hızlı büyüyen sektörlerin başında geliyor. Rakamlar da dünya sağlık turizminin çok ciddi bir büyüme trendinde olduğunu gösteriyor. Türkiye bu büyüme sürecinin en önemli oyuncularından biri olmak için kolları sıvadı. Oyunun kuralları oyunun gerçek oyuncuları tarafından konulmadığı zaman oyunun sonunun hüsranla bittiği gerçeğinden yola çıkan Uluslararası Sağlık Turizmcileri İşverenler Sendikası (USTİS), sektörün önündeki engelleri ortadan kaldırmak ve sürdürülebilir bir büyüme için kolları sıvadı.

USTİS kendi hedefini de dünyadaki sağlık turizmi pastasını gözeterek belirledi. Rakamlar net olarak bilinmese de dünya sağlık turizmi büyüklüğü için tahmini rakamlar tabloda yer alıyor.

Bu rakamlar Türkiye’nin sağlık turizmi konusunda diğer sektörlere çok daha avantajlı olduğunu gösteriyor. Şöyle ki; Türkiye dünya ticaretinden yüzde 0,8 oranında pay alırken 2019 yılında 300 milyar dolar olduğu tahmin edilen dünya sağlık turizmi sektöründen aldığı pay 5 milyar dolar yani yüzde 1,5’tan daha fazladır.

Bu verilere göre Türkiye sağlık turizminde ortalamanın iki katı performans göstermektedir. Ancak potansiyel katbekat fazladır. Doğru bir örgütlenme ve doğru bir yönlendirme ile Türkiye’nin dünya sağlık turizminden aldığı payın yüzde 3’leri hatta yüzde 5’leri bulması işten bile değildir.

Bu öngörüden yola çıkıldığında Türkiye’nin 2025 yılında sağlık turizmi gelirinin 50 milyar dolar seviyesine ulaşması hayal değildir. Gerek Türkiye ve gerekse USTİS, bu potansiyelin en önemli yapı taşları.

 

2023 hedefi 25 milyar dolar gelir

Araştırmalar sağlık turizmi için gelen turistlerin ortalama bir turistin 10 katına yakın döviz bıraktığını göstermektedir. Yani her yıl Türkiye’ye gelen 40 milyon turistin bıraktığı geliri sağlık turizmi için gelecek 4 milyon insan karşılayabilecek potansiyele sahiptir.

Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre sağlık turizmi için gelen kişilerin önemli bir kısmı refakatçilerini de yanlarında getirmektedir. Yani sağlık turizmi için gelen turistlerin bıraktığı döviz daha da artmaktadır.

Ancak Türkiye, medikal turizmde önemli konuma sahip olduğumuz halde bu durumdan tam anlamıyla yararlanamıyor. Uluslararası Sağlık Turizmcileri İşverenler Sendikası (USTİS) olarak hedefimiz medikal turizmde 2023 yılında 5 milyon kişiye ulaşarak ülkemize 25 milyar dolar döviz girdisi sağlamak.

Bu doğrultuda medikal turizmde dünya genelinde ilk 3 hedefinde olan USTİS, ülkemizi 57 ülkeye hizmet edebilecek konuma getirme amacında.

 

 

Dünya Sağlık Turizmi Büyüklüğü

Yıllar Büyüklük

2012 100 milyar dolar

2015 150 milyar dolar

2017 200 milyar dolar

2019 300 milyar dolar